Svi želimo da naša djeca budu sretna, samouvjerena i uspješna. U nastavku vam donosim nekoliko odličnih savjeta koji će im pomoći da to ostvare.

SAVJET BR. 1 BUDITE MU UZOR

Teško je djetetu govoriti da ne puši jer to nije zdravo, ako sami pušite. Gotovo je nemoguće zabraniti mu alkohol, ako i sami pijete. Teško ga je odvići od psovanja ako to skoro svaki dan čuje od vas. Ne možete da mu zabranite gledanje televizije samo zato što bi vi htjeli da gledate svoju omiljenu seriju. Djetetu ste najveći uzor gotovo čitavog života. Usput, ako se neprestano ogledate u ogledalu, koga ćete da vidite? Sebe. Budite svjesni da ste za svoje djete u doba odrastanja ogledalo upravo vi. I vašu sliku će vidjeti još dugo, i onda kad krene u život sam. I ako vam nešto smeta kod vašeg djeteta, pitajte se gdje je to naučio. Možda vam smetaju baš one stvari koje ste kod sebe željeli odavno da promijenite, a niste mogli ili niste htjeli, a sada bi to htjeli da dostignete kod svog djeteta.

SAVJET BR. 2: NE UPOREĐUJTE SVOJE DETE SA DRUGIMA

Često čujem kako roditelji govore svojoj djeci: „Isti si kao tvoj otac, majka, sestra, kao oni na televiziji…“ To sigurno nije dobro za djetetovu sliku o sebi. Time što ga upoređujete sa drugima ne dozvoljavate mu da razvije svoju ličnost. S druge strane, nije pošteno prema djetetu da mu govorite da bude kao sestra, brat, prijatelj jer to nije on. Djeca vole sopstvenu ličnost baš kao i odrasli. Kažite svojim rođacima da ne upoređuju vaše djete sa drugima. Dozvolite mu da se razvije u sopstvenu ličnost.

SAVJET BR. 3: OGRANIČITE GLEDANJE TV

Da li se još sjećate poglavlja u kojem sam govorio koliko negativnih podataka dobijamo u ranom dobu života. Mnogo tih negativnih podataka dobijamo upravo preko televizije, radija, novina, časopisa… U ranim godinama TV JE ELEKTRONSKI SMANJIVAČ OPTIMIZMA, kada porastemo mijenja se u ELEKTRONSKOG SMANJIVAČA PARA. Na svojim seminarima često postavljam pitanje: „Koliko vas košta televizija?“ Većina kaže iznos koji odbroje za nov televizor ili za mjesečnu pretplatu. Kada im odgovorim da ih TV košta preko 25.000 evra pogledaju me začuđeno. Moja zasnovanost: izbrojite vrijeme koje provodite pred televizorom i u suštini ništa ne gledate, niti naučite ništa novo. Pažljivo birajte emisije koje će da gleda vaše djete. Neka budu, prije svega, poučne.

SAVJET BR. 4: BUDITE SVESNI DA DJETE NE MOŽE DA BUDE BEZ GREŠAKA

Ponekad uhvatite sebe pri pomisli kako bi vaše djete moglo da se ponaša odraslije i da ćete to čak i da mu kažete. S druge strane, ponašate se prema njemu kao prema djetetu. To može da bude zbunjujuće za oboje. Čak i ako vašem djetetu nekad nešto ne  dobro to vjerovatno neće da bude stalno. Radije mu kažite da ni vi niste bez grešaka i ne kritikujte ga stalno, jer to  pomaže. 

SAVJET BR. 5: PODSTIČITE GA NA ČITANJE I GLEDANJE POUČNIH FILMOVA

To ćete najlakše da obavite tako što ćete zajedno da krenete u kupovinu zanimljivih knjiga. Pođite sa njim u knjižaru i zajedno izaberite knjige koje ga najviše zanimaju. Neka čita knjige o ljudima koji su savladali strah, nesigurnost… Možda nisu najinteresantnije, ali će mu pružiti mnogo samosvijesti koje će mu biti potrebna kada se jednom kasnije u životu nađe pred sličnim odlukama. I danas pamtim knjige koje sam čitao kao dijete. Neke su baš poučne i koristim ih na seminarima. Dok djete čita knjigu ili gleda film pomozite mu da razumije sadržaj pročitanog ili gledanog.

SAVJET BR. 6: ČESTO MU KAŽITE DA GA VOLITE

Kada razgovaram sa djecom i odraslom djecom svi od reda mi kažu da im nedostaju dodiri, zagrljaji i stisak svojih bližnjih, prijatelja… Djete više puta pohvalite i recite mu da ga volite. Dajte mu to do znanja tako što ćete ga priviti uz sebe i potapšati ga po ramenu. Ne stidite se da pokažete iskrenu ljubav. Ne kritikujte njega, kritikujte njegovo činjenje. Iako je uradio nešto naopako, kažite mu da ga i dalje volite i da ćete ga voliti i ubuduće. Tek onda mu kažite šta vam se nije dopalo i objasnite mu šta bi trebalo da uradi da bude bolje. Ne prelazite u napad rečima: „Nespretnjakoviću jedan, znao/la sam da nećeš uspjeti, isti si kao tvoj… bolje gledaj televiziju jer drugo i tako ne znaš.“

SAVJET. 7: NAUČITE GA SAMOSTALNOSTI I NEZAVISNOSTI

Sigurno ste često u prilici da određene stvari uradite brže od djeteta. Budite strpljivi. Ako uvijek budete sve radili umjesto njega, (p)ostaće nesamostalan i nesamosvjestan. Biće ga strah da se prihvati novih stvari, teško će sam da nađe posao, neće smjeti sam da putuje, da donosi teške odluke… Sigurno ne želite da čitav život zavisi od vas. Ubijeđen sam da želite samostalno, odlučno i hrabro dete. Samo na taj način moći će da preživi u današnjem (takmičarskom) svijetu

Odgovori