Dobro jutro prijatelji, nedjelja je i vrijeme je da pročitate ovaj tekst, pun tvrdnji i pozitive. Vrijeme je da sebi postavite nekoliko pitanja i upoznate sebe malo bolje. Probajte da pročitate ove rečenice svaki dan ove sedmice ili da ih vježbate ispred ogledala.

Poštujem druge bez obzira na rasu, društveni status ili mišljenje. Moje  ponašanje prema drugima zavisi od mojih osobnih vrijednosti. Vjerujem da bi svi ljudi trebali biti tretirani s dostojanstvom i poštovanjem. 

Ne dopuštam da  politički problemi i nesporazumi stanu na put mojih prijateljstva. Fokusiram se na zajedničke teme, a nesporazume ostavljam sa strane. Tako sam u stanju sačuvati dobra prijateljstva.

Potrebu da budem arogantan i da omalovažavam mišljenje drugih poništim u startu. Zbog toga što sam ponizan i nesebičan mogu poštovati ljude, s kojima se ne slažem. Moja poniznost dokazuje mi, da nije moje mišljenje ništa vrednije od mišljenja drugih ljudi.

Svi smo mi putnici na putu života, pokušavajući dešifrirati kartu na najbolji mogući način. Cesta koju sam izabrao može se razlikovati od ceste koju netko drugi preuzima, ali na kraju, svi dolazimo na odredište koje smo sami odabrali.

Cijenim ljude u mom životu koji razmišljaju drukčije nego ja, jer me potiču da postavljam pitanja, da bih tako vidio širu perspektivu. Život je uzbudljiviji kada ga podijelim s ljudima koji su raznoliki. To mi pomaže u definiranju mojih vlastitih vrijednosti. 

Danas se slažem time, da ću na mirniji način “ne slagati” se onima koji imaju drukčiji pogled na svijet nego ja.
Ostavljam ljutnju iza sebe, a u svoj život puštam toleranciju da bi živio u harmoniji s drugim ljudima.

Pitanja na osnovu samopromatranja: 
1. Kako mogu poštovati mišljenja onih koji se ne slažu sa mnom? 
2. Kako se osjećam kada se drugi ne slažu sa mnom? 
3. Treba li se prema drugima odnositi s dostojanstvom i poštovanjem? 

Odgovori