Budite najbolja podrška svojoj djeci

Nova školska godina samo što nije počela. Ovo je vrijeme, koje je jako stresno, kako za roditelje, tako i djecu. Prvi su opterećeni brojnim financijskim izdatcima, a djeca što se opet vraćaju u stresnu rutinu.

Često roditelji zaboravljamo, kako je nama bilo, kada smo bili djeca. Na djecu vršimo pritisak, želimo da su najbolji na svim područjima, kao i da budu najbolji u školi. A ni mi nismo kao djeca bili takvi, a ni sada kao odrasli ne blistamo na baš svim područjima. Ovaj svijet je baš zbog toga tako divan, jer smo mi ljudi različiti. Svatko ima svoje interese i svatko vidi svijet drugačije. Ni dvije osobe na svijetu nisu iste. Pa tako nisu ni naša djeca.

U nastavku vam pišem nekoliko korisnih savjeta, kako u narednoj školskoj godini i u buduće postati najbolja podrška svojoj djeci.

1. ZAJEDNO PRIPREMITE STVARI ZA ŠKOLU

Uključite vašu djecu u pripremu školskih stvari. Zajedno birajte npr. sveske, školsku torbu, odjeću, obuću… Poštujete njihovo mišljenje i ne usiljavajte im svoje. Ipak će cijele godine koristiti te stvari, pa neka im pružaju zadovoljstvo. Jer ako se dobro osjećamo, onda i lakše i bolje učimo.

2. BUDITE DJECI MORALNA PODRŠKA

Škola je ponekad jako stresna, a mi kao roditelji to često zaboravljamo. Nikome ne bi bilo lako, kada bi svaki dan trebao biti na svim područjima najbolji. Objasnite im, da se uvijek mogu osloniti na vas. Neka znaju, da vjerujete u njih i njihove ciljeve. Djeca, koja imaju podršku roditelja, će mnogo lakše postići dobre rezultate i izrasti u sretnije i zdravije odrasle osobe.

3. RECITE IM, DA ĆE UVIJEK BITI NAJBOLJI ZA VAS, BEZ OBZIRA NA OCIJENE

Jako važno je da djeca znaju, da ćete ih voljeti bez obzira na ocijene, dali one bile dobre ili lošije. To su vaša djeca i ocjene nikada ne smiju utjecati na vaš zajednički odnos. Neka znaju, da ste svjesni toga da uvijek daju najbolje od sebe.

4. NE DOZVOLITE SEBI, DA KUPUJU DJECA VAŠU LJUBAV DOBRIM OCJENAMA

Jedan od načina, kako djeca privuku pažnju roditelja su dobre ocijene. Ali pripazite malo!!! Svi smo mi preopterećeni brojnim stvarima. Ali molim vas, odvojite vrijeme za djecu odmah nakon škole ili vrtića, pitajte ih što su lijepo tijekom dana naučili, što im se posebno dopalo. Nemojte dozvoliti sebi, da budu pitanja o ocjenama jedina vaša pažnja djeci. Jer će djeca tako podsvjesno protumačiti, da samo ako su uspješni zaslužuju vašu ljubav i pažnju, a tako kreiraju i brojna ograničavajuća uvjerenja.

5. DJECA NISU LIJENA, SAMO IH NEKE STVARI NE ZANIMAJU TOLIKO

Svatko ima svoje interesiranje. Neke nas stvari više, a druge manje zanimaju. Sve je to ok. Dužnost nas roditelja je, da pokušavamo djeci na zanimljiv način približiti stvari, koje im nisu tako blizu. Svaki početak je težak, pa kada usavrše neko znanje, često postane baš to područje jedno od njihovih omiljenih.

6. SVAKODNEVNO ODVOJITE VREMENA ZA DJECU I SVOJU OBITELJ

Sretna i zadovoljna obitelj temelj je sretnijeg i uspješnijeg života. A da bi osjećali zadovoljstvo unutar obitelji, potrebno je da su svi članovi obitelji zadovoljni, povezani i da međusobno kvalitetno komuniciraju. Provedite što više vremena zajedno u prirodi, uz puno igre i smijeha. Vjerujte mi, svi čete se tako osjećati mnogo bolje.

Nemojte zaboraviti, da su vaša djeca vaše najveće bogatstvo i budućnost ovog svijeta. Budite im najbolja podrška, jer to što u djetinjstvu nauče od vas, uvelike će utjecati na njihovu budućnost i kreiranje kvalitetnih odnosa. Zadovoljna i sretna djeca će postati zadovoljni i sretni odrasli ljudi, koji će brže i lakše postizati svoje ciljeve.

Ako želite svoju djecu već danas naučiti, kako stvarati svjetliju i uspješniju budućnost, pomoći će vam moj Priručnik za postizanje i ostvarivanje ciljeva za djecu, kojeg možete kupiti OVDJE.

Puno vas pozdravljam i želim vam uspješnu novu školsku godinu.

Vaš Smiljan

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *