Vjerujem da ste do sada već naučili, da nije uvijek sve idealno, nego da živimo u svijetu gdje nam život donosi razne izazove, koje testiraju našu osobnu zrelost i mentalnu snagu.

Ponekad nam takve izazove donose upravo oni ljudi, koji su nam blizu, koje cijenimo i vjerujemo da nas toliko vole, da nas nikada ne bi povrijedili. Ali ponekad se desi upravo suprotno: netko koga poštujemo i čije akcije i mišljenje cijenimo, napravi ili kaže nešto, što nas istinski pogodi.

Pokušajmo hladnom glavom, bez emotivnih utjecaja razmisliti, što se zaista desilo.Mi smo u svojoj glavi stvorili sliku te osobe, kakva je, kako se ponaša i bili sigurni, da će se uvijek tako i ponašati. Međutim, ta osoba se nije ponašala tako kao što smo mi zamišljali, što nas je naravno iznenadilo. I ako je bilo to čak negativno iznenađenje, onda je jasno, da smo time bili pogođeni.
Gdje se nalazi razlog naše povrede? U slici koju smo mi stvorili za tu osobu, a ta osoba zapravo nije takva.

Što možemo učiniti?

Postoji nekoliko opcija kako bi spriječili da nas ponašanje te osobe više ne bih pogodilo, mi ćemo raspravljati o jednoj od najvažnijih, koju često zaboravljamo.

Pričajmo o našim očekivanjima

Naša očekivanja o osobi, temelje se na našim vrijednostima, i želimo da ih ta osoba poštuje. Ono što često zaboravimo je, da je potrebno odrediti akcije ili neku vrstu kriterija, kojima ta osoba pokazuje, da poštuje naše vrijednosti.

Uzmimo primjer iskazivanja ljubavi u partnerskom odnosu:

Važno je, da partneri pokazuju međusobnu ljubav. Međutim, jedan od partnera osjeća, da su dovoljan dokaz njegove ljubavi jutarnji poljupci i da kaže partneru,da ga voli. Drugi partner ima veće kriterije za pokazivanje ljubavi, pa tako želi česte telefonske razgovore sa svojim partnerima tijekom dana, pogotovo ako je partner odsutan. Ako prvi partner tijekom dana ne odgovara na telefonske pozive ili poruke , onda drugi partner pomisli, da ga prvi partner ne voli. Takvo tumačenje, ne odgovara stvarnosti, ali je logična posljedica nerealiziranih očekivanja koja dovode do invaliditeta.

Sve što je drugi partner trebao učiniti, je reći prvom partneru: „Zaista mi znači puno, kada nisi kući, da mi se javiš svaki dan i kažeš mi, kako si!”

Kako bi se izbjeglo nepotrebnu emocionalnu povrjedu, potrebno je razmotriti i utvrditi kriterije i očekivanja do neke osobe koju poštujemo a to joj moramo i pokazati. Ne dozvolimo sebi, da nas to povrijedi, jer mi s tom osobom uopće nismo podijelili naša očekivanja vezana na naš odnos. Naša nelagoda ne bi bila poštena ni nama niti našoj dragoj osobi.

Što možemo učiniti ako je netko namjerno pogođen?

Nemojmo mu to dozvoliti! Shvaćam da to nije lako, ali je moguće. Ako smo puni samopouzdanja, pozitivno orijentirani i cjenimo sami sebe, nikakva zapažanja i loša mišljenja ne mogu utjecati na nas. O tome sam također razgovarao u 9. dijelu serije Mini Motivator, koju možete pronaći OVDJE.Siguran sam, da će vam otvoriti oči.

Što možete učiniti kako biste poboljšali odnose, sliku o sebi i počeli živjeti život koji zaslužujete?
Jednostavno! Pridružite nam se u Top Success Clubu. U 1000 sati video programa sadržaja naći ćete i tečaj ODNOSI, koji će vam pomoći izgraditi kvalitetne i dobre odnose i BigU Life System, koji će vam dati sve alate za pouzdani i uspješan život! I sve to samo za 20 eura + PDV mjesečno.

Odgovori