Ne dozvolite, da vas strah paralizira

Strah može biti iznimno iscrpljujuć i katastrofalno utječe na kvalitetu života. U potpunosti može uništiti naš dan, a u najgorim slučajevima i naš život. Kada je riječ o stvarno opasnim situacijama, strah nas spasi, u većini drugih situacija, to je samo osjećaj s kojim se moramo suočiti i riješiti ga se. Danas ću govoriti o strategijama koje će vam pomoći prevladati strah.

Čega se bojite?

Prvo morate definirati strah. Ako to već znate, to je vrlo dobar početak. Postoji li velika vjerojatnost da će vas to čega se bojite povrijediti ili ozlijediti? Razmislite o tome. Važno je saznati je li strah racionalan.

* Ako se bojite nečega što vas ne može povrijediti, onda je vaš strah iracionalan. U stvarnosti, ne morate se ničega bojati, iako trenutačno razmišljate drugačije.

* Možete li vas stvarno povrijediti ? Tada predlažem napraviti sigurnosni plan koji će vas zadovoljiti i utješiti. Ne mislim da ostajete kod kuće i ne radite ništa. U situaciji, pokušajte pronaći nešto dobro. Napišite popis pozitivnih stvari.

Kako vam mogu pomoći drugi ljudi?

Bez obzira na to kakav strah imate, uvijek postoji netko tko se suočio sa sličnim problemima. Njihovo iskustvo će vam pomoći, ali će vas također moći posavjetovati. Imate li strah od letenja? Razgovarajte s ljudima koji imaju isti problem i uspjeli su ga riješiti. Istražite sve detalje.

Znam da ne volite to da čujete, ali često razgovor jednostavno nije dovoljan. Najbolji način je suočiti se s njim.

Podrška kod kuće

Ne moraš biti sam. Iskoristite domaću podršku. Čak i ako vam ne mogu pomoći, bar vas mogu saslušati. 

Promijenite mišljenje

Strah je rođen u vašem mozgu. Sami sebe ste uvjerili, da vam može štetiti. Uvijek kad mislite o tome, preusmjerite svoje misli na nešto pozitivno. Znam da ovo nije lako. Mnogo godina proučavam neuroznanost i pozitivnu psihologiju kako bih naučio kako iskoristiti moć misli. Možete i vi. Kliknite ovdje. 

Probleme rješavajte aktivno

Važno je da ste aktivni u rješavanju takvih problema. Skrivanje neće vam donijeti ništa dobro. Istražite, čitajte i razgovarajte o svom strahu. Morate pronaći najbolje načine kako ga nadvladati (uzmite u obzir gornje prijedloge). Suočite se s njim i učinite to toliko puta da se više nećete bojati.

Zapamtite da je strah dobrodošao samo tada, kada nas štiti od opasnih situacija. Bojite li da se opečete dok kuhate? Ovo je racionalna strana koja nam pomaže da kuhamo pažljivo i da se ne povrijedimo. Nešto drugo je ako imate strah od promjena, letenja, dizala … To su iracionalni strahovi koje možete nadvladati. Život je prekratak da se bojimo!

Sretno!

Odgovori