Nije moguće da je sve u našim životima prioritet. Mnoge bitne stvari će trebati posebnu pažnju u Vašem životu, ali nitko nema dovoljno vremena da podari pažnju svemu što bi moglo postati prioritet.Utvrđivanje Vaših osnovnih prioriteta ključna je vježba u napredovanju kako bi ste učinkovitije iskoristili Vaše vrijeme. Vaši osnovni prioriteti pomažu Vam u odlučivanju iskorištavanja Vašeg vremena, i u odluci gdje je bitno da uložite sebe, a što možete pustiti. 

Utvrđivanje prioriteta 

Postavljanje prioriteta je stvar odlučivanja o tome što je vrlo važno. U ovom slučaju, “važno” znači značajno za Vas. Koje aktivnosti i uloge daju Vašem životu značenje? To su sastavni dijelovi Vašeg života gdje bi ste najviše željeli uspjeti. 

Svakodnevno, morate naučiti utvrđivanje prioriteta zadataka. Utvrđivanje prioriteta uključuje dva koraka:

Kako odlučujete što morate uraditi? U većini slučajeva, povezano je s Vašim osnovnim prioritetima. Kako bi ste bili što efikasniji u iskorištavanju svog vremena, morate odložiti ono što se ne uklapa s Vašim osnovnim prioritetima. Naučite reći »ne« stvarima koje izgledaju interesantno i mogu čak ponuditi siguran osjećaj uspjeha ali ne uklapaju se s Vašim osnovnim prioritetima. 

Morate također moći razlikovati zadatke koji konstantno zahtijevaju Vaše vrijeme, a imaju malu vrijednost. Mnogi zadatci koji ispunjavaju vaš dan, možda zapravo  uopće ne bi trebali ili se mogu obavljati rjeđe.  Prioritetni zadaci znače obavljanje najznačajnijih zadataka, bez obzira na to koliko ste u iskušenju istovremeno obavljati i one manje važne.

Određene vještine pomažu što učinkovitijem iskorištavanju vremena. Većina ovih vještina su mentalne. Iako nije potrebno savladavanje svih ovih vještina, svaka direktno pridonosi vašoj sposobnosti iskorištavanja vremena. 

Osjećaj za vrijeme je vještina procjenjivanja koliko vremena će biti potrebno da se zadatak obavi. Dobar osjećaj za vrijeme će Vam pomoći da budete realističniji u planiranju Vaših aktivnosti. Pomaže u sprečavanju frustracija neposjedovanja dovoljno vremena da svi zadaci obave. 

Da bi ste povećali osjećaj za vrijeme, započnite pravljenjem mentalnih zabilješki koliko vam zapravo treba da obavite određene uobičajene zadatke, poput spremanja ujutro, pranje veša ili vožnja vaše djece na trening. 

Postavljanje ciljeva je vještina odlučivanja gdje želite biti na kraju određenog perioda. Postavljanje ciljeva daje Vam smjernice tijekomvašeg jutra, dana, tjedna i vašeg života. Vježba odlučivanja postavljanja vaših životnih prioriteta je oblik postavljanja ciljeva. Naučite zapisivati svoje ciljeve. 

Ako ste poput većine ljudi, ciljevi su samo želje dok ih ne zapišete. Neka su Vaši ciljevi specifični, i fokusirani na ono što je bitno. Neka su vaši ciljevi realni ili ćete konstantno biti frustrirani osjećajem neuspjeha. 

Promjena normi je prilagodba vaših normi kako se okolnosti mijenjaju. Vaše norme  su vaši osjećaji onoga što smatrate dovoljno dobrim, čistim, lijepim ili urađenim dovoljno dobro. 

Perfekcionisti imaju veoma visoke i stroge norme, te imaju problema prilagođavanju  promjenama potreba ili okolnosti njihovih života. Razvijte sposobnost promjene normi kako bi ste bili zadovoljni s manje od savršenog kada su zahtjevi za vašim vremenom visoki, umjesto osjećaja da ga nemate dovoljno.

Planiranje vremena je unaprijed određivanje što morate napraviti u određenom vremenu. Nekada, planiranje vremena je jednostavno poput sastavljanja spiska što obaviti kako bi rasteretili mozak od previše detalja. 

U određenim stresnim vremenima, ta lista se može proširiti tako da uključuje određeni kalendar kada koji zadatak mora biti obavljen. Iako detaljan raspored vremena može biti previše ograničavajući da bi se koristio uvijek,  dobar je način da se oslobodite pritiska u izrazito zahtjevnom vremenu. 

Prepoznavanje odugovlačenja je posebna vještina zato što osobe koje odugovlače izvrsno to prikriju od sebe. Odugovlačenje je nepotrebno odlaganje odluka ili akcija. 

Možete skriti odugovlačenje izgovorom poput čekam na inspiraciju, ili potrebom za dugo vremena kako bi pružili potpunu pažnju ili potrebama za više informacija prije rješavanja projekta. 

Potrebna je vještina da se razlikuje izlike za odugovlačenje i legitimni razlozi za odgađanjem odluke za djelovanje. Bez mogućnosti da prepoznate kad odugovlačite, male su mogućnosti da ćete prijeći ovu usporavajuću naviku.

Odgovori